Slaapproblemen ontdekken door slimme vingerhoed

De OSAsense-screeningstool, ontworpen om slaapapneu snel en eenvoudig te identificeren door het meten van het zuurstofgehalte tijdens de slaap, heeft opmerkelijk succes geboekt in de regio Twente. Na een recente evaluatie onder huisartsen blijkt dat 180 huisartsen, aanzienlijk meer dan verwacht, de tool actief inzetten. Het eerste jaar heeft 1.674 patiënten gescreend, meer dan het dubbele van de oorspronkelijk geschatte 800.

Het polshorloge, uitgerust met een vingersensor, maakt een laagdrempelige screening mogelijk, waarbij asymptomatische klachten ook worden herkend. De resultaten tonen niet alleen het gemak voor patiënten aan, maar illustreren ook de kostenefficiëntie doordat slechts 67% van de gescreende patiënten uiteindelijk wordt doorverwezen naar ziekenhuizen.

Patiënten, zoals de heer Damveld uit Almelo, prijzen OSAsense voor zijn vermogen om snel vermoedens van slaapapneu vast te stellen. De innovatie, ontstaan uit samenwerking tussen zorggroepen, zorgverzekeraar Menzis, het Medisch Spectrum Twente (MST) en de lokale start-up DiagnOSAS, breidt zich nu uit naar de regio's Zwolle en Groningen, waarmee het succes zich verder verspreidt.

Lees hier nog meer over OSAsense in het uitgebreide artikel geschreven door Menzis.